Hejsan hoppsan! Nu har vi tagit oss fram till den mörkaste dagen på året, dagen då natten är som längst och dagen är som kortast. Nämligen vintersolståndet. Ni som tycket att det är jobbigt med höstens och vinterns mörker kan vara glada, nu vänder det och blir bara längre och längre ljusa dagar fram till midsommar. Redan imorgon har dagen blivit nästan en minut längre!

Tänkte bjuda på lite fina bilder utifrån, men solen har redan gått ner så det är väldigt mörkt ute nu… Kanske tar lite bilder på mina julklappar istället, jag gör ju mina egna julklappar jag. Nu är det bara tre dagar kvar till julafton så de flesta bör väl vara klara med julklappar vid det här laget, dock har jag några saker kvar att fixa med. Kanske tänker ni något i stil med ”Hemgjorda julklappar? Vem har någon användning av sånt?”, eftersom det finns en hel del som mest tänker på teckningar, halsband och liknande när det gäller hemmagjorda saker. Men det är inte riktigt så, jag brukar alltid göra minst en sak till varje person i släkten som vi firar med och jag försöker i alla fall komma på saker som man kan ha nytta av. I år har jag inte hunnit göra så mycket, men min moster ska få en kopp jag målat, min pappa ska få en tavla med tryck som jag gjort i bilden, min mamma och mina två kusiner ska få armband som jag gjort och min mormor ska få en broderad tavla. Tidigare år har jag bland annat gett bort grytlappar, tvål, ljus, ljuslyktor och ljusstakar, och liknande saker.

Sen är det inte riktigt alla som får någonting av mig, t.ex. har jag tre kusiner som är nästan vuxna och är nästan omöjliga att göra någonting till, och så är det min mosters sambo och hans två barn (som bara har funnits i släkten ca två år) som inte heller kan få något. Men vem vet, om några år kanske jag vet vad de gillar och har något till dem med.

Jag har två kusiner som jag känner väl, båda är tjejer och är lika gammal som jag respektive två år äldre än mig. De får alltid något av mig, oavsett var vi firar jul. Annars ger jag bara julklappar till de jag firar jul med, och förr i tiden brukade vi fira vart annat år med släkten på mammas sida, och vart annat år med pappas, och de andra familjerna gjorde likadant. Nu har vi ingen att fira med på pappas sida, och mormor har inte längre någon att fira med när resten av släkten firar jul med andra halvan av släkten, så nu firar vi nästan alltid med mormor. I år är även min moster och hennes sambo med.

Jag funderar på att skriva ett inlägg senare, med en bild på julklappen och en liten beskrivning på hur jag har gjort den. Så om ni vill veta det är det bara att hålla utkik!

Annonser